KPSS'ye Nasıl Çalışılmalı?
Konu Başlığı : KPSS'ye Nasıl Çalışılmalı?
Site Kurucusu







Site Kurucusu
- 06-04-2020
- (Kayıt Tarihi)
- Erkek
- (Cinsiyet)
- İstanbul
- (Adres)
KPSS’ye nasıl çalışılması gerektiği, nasıl kazanılacağı KPSS’yi kazanmak için neler yapılabilineceği konusunda tecrübelerim doğrultusunda fikirlerimi sizlerle paylaşacağım.
Sosyal paylaşım sitelerinde, memurlarnet’te, ekşide, forumlarda KPSS için “kazanmak zor mu”, kaç net gerekeceği, hangi dersten başlanılacağı, kursa gitmeden evde nasıl çalışılacağı konusunda bir çok soru aldık. Herkesin yararlanması için bir kaynak oluşturalım istedik.
Elbette bunlar genel geçer bilgilerdir. Elimde bu sınavı kazandıracak bir hap yok fakat bu sınavı kazanmak için nelerin yapılması veya yapılmaması gerektiğini yazma yeteneğim elverdiğince anlatacağım. Hangi konulara değineceğim de aşağıdaki gibi sıraladım. Dilerseniz sadece okumak istediğiniz başlığın üzerine tıklayarak okumak istediğiniz bölüme ulaşabilirsiniz.
KPSS’ye Hazırlanmaya Başlamadan Neler Yapılmalı?
Bu sınava milyonların girdiğini düşünürsek; rekabetin en fazla olduğu sınavlardan birisi olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, ortaöğretim KPSS için 2016 yılında 3 milyon 498 bin 335 kişi başvurmuş. Bu rakamın üstüne lisans, önlisans KPSS’yi de eklersek öyle büyük bir rakam oluyor ki; 1 yıl içinde KPSS’ye girmiş insanlarla savaşa girsek, önümüzde duracak ordu yok. Elbette, bu kadar insanın girdiği sınavda, rekabette fazla oluyor ve adaylar gelecekleri için sınavlarda başarılı olmanın yollarını arıyor. Böyle bir durumda KPSS’ye nasıl çalışılacağı önem kazanıyor.
Memur adayları aslında sadece bilgi anlamında sınava tabi tutulmuyor. Sınava hazırlık süreci boyunca sağlığınızı da korumak bu sınava dahil. Özellikle KPSS A öğrencileri bu konuda dikkatli olmalılar. Sınava hazırlık yılı, ilanların açılmasını bekleme, yazılı sınavlara hazırlık, mülakatlara hazırlık, işe başlamak için beklenen süre sınava hazırlık sürecini zorlaştırmakta ve öğrencilerin sağlığını olumsuz etkilemekte.
Bundan dolayı hem psikolojik olarak hem fiziksel olarak sınava hazırlık yılı için hazır olunmalı. Çünkü, sınava hazırlık yılı öncesi iyi değerlendirilmezse; yaklaşık 7-8 ay olan hazırlık sürecinin 2 ayı derslere alışmakla geçer. Geriye kalan 5 ayda da hem bu iki ayı hem de ilerleyen konuları yetiştirmek için can havliyle çalışılır. Ayrıca bahar aylarının verdiği rehavet sebebiyle kaybedilen süreleri de hesaba katarsak 7 aydan öğrenciye çok da bir şey kalmamakta. Tam bu yüzden, sınavda başarılı olmak sınava hazırlık yılı kadar önceki yılların birikimine de bağlıdır. Bundan dolayı, eğer kazanmak istiyorsak, sınava hazırlık yılından önce hazırlanmaya başlamalı.
Bu süreçte neler yapılması gerektiği ise bizim için oldukça önemli. Biraz daha detaylandıralım. KPSS’ye hazırlık sürecine demir gibi bir irade ve bir sporcu kadar çevik olmak gerekir (Biraz abartmış olabilirim). Bu iradeyi biraz daha güçlendirmek içinse çevrenizdeki insanların da sizlere yardımcı olması gerekir.
Örneğin; Aile, eş veya sevgiliniz (ya ayrılın ya da evlenin
) varsa bu kişilerinde bilinçli olması gerekir. Ailenin sürekli baskı yapmaması, sevgilimizin saniyede 3654535 adet mesaj atmaması, eve her gün misafir gelmemesi gibi konular hepimizin başarısını etkilemekte. Bundan dolayı sadece sınava hazırlanan adayın değil çevresinin de bilinçli olması gerekir.
Bu süreçte yine psikolojik danışmanlar eşliğinde hazırlanmak sizin için artı yaratabilir. Tabii ki bu size yani maddi durumunuza bağlıdır. Benim görüşümse bir öğrenciyi en çok rahatlatacak şey günde 500’ün üzerinde soru çözmektir. Örneğin bana gelen en çok yakınma, uyuyamamak. Çözün bakalım günde 500 soru bakın nasıl mışıl mışıl uyuluyor. Yani iç huzurla alakalı bir şey olduğunu düşünüyorum. Gerekli konu anlatımını çalıştıktan, sorular çözüldükten sonra neden stres olalım ki? Tabii ki, atamaları olmayanlar veya durdurulanlar haricinde ki adaylar için stres yapmanın anlamı yok. Ataması olmayan arkadaşlar içinse önerebileceğim tek şey sabır. Eninde sonunda atamalar yapılacak; bu kişi neden siz olmayasınız.
Dersler haricinde sınava hazırlık öncesi neler yapılabileceğini yukarıda anlattım. Gelelim dersler anlamında neler yapabileceğimize. Üniversite okunurken veya lise KPSS’sine giriyorsanız lise sürecini çok önemli olduğunu düşünüyorum. Mezun olmadan önce bazı şeylerin halledilmesi gerekir.
Yukarıda bahsettiğim gibi sınava hazırlanılan yıl ne kadar önemliyse bu bir yıl öncesindeki süreç de o kadar önemli. Öğrencilerin çoğu üniversite yıllarını geleceğe yönelik yaşamasa da (ben de dahil) günde 1 saatlik çalışma bile sonuca katkısı çok büyük olacaktır.
Peki, KPSS öncesinde hazırlık sürecini daha rahat geçirmek için ne yapabiliriz? Benim öğrencilerime önerim yabancı dil öğrenmek. Hem İngilizce bilgisi isteyen kurumlara başvururken, hem hafızayı güçlendirdiği için sınav sırasın da inanılmaz bir etkisi oluyor. Özellikle YDS’de 70 gibi bir hedef koyarsanız ve bunun için yeterli özveriyi gösterirseniz; hafızanızın güçlendiğini siz de hissedeceksiniz. Sonuçta hafıza da kaslar gibi çalıştıkça güçleniyor. Hiç işinize yaramazsa, en kötü havanız olur. İİBF öğrencileri içinse dil öğrenmek bir tercih değil zorunluluk.
Üniversite yıllarında mutlaka yapılması gerekir diye düşündüğüm bir diğer nokta ise matematik çalışmak. Düzenli olarak matematik çalışırsanız hem sınava hazırlıkta yükünüz azalır hem de konular daha iyi özümsenir. Bunun yanı sıra mantık sorularını da unutmamak gerekir. İster sözel ister sayısal hiç fark etmez.
KPSS’yi Kazanmak Çok Mu Zor?
Elbetteki hayır! Gerekli özveri verilirse ve çalışma yapılırsa asla zor değildir. Tabii ki alımları zor olan bölümler için KPSS’yi kazanmak biraz daha zor olsa da sabredenler mutlaka kazanıyor. Burada öğrencilerin bir çoğu sınava girenlerin sayısını görünce korkmakta; ancak bu sayının %80’nı her yıl çalışmadan deneyenlerden oluşuyor. Bu sınavda gerçekten memur olmak isteyen küçük bir kısım arasında rekabet bulunmakta. Ondan dolayı katılanların sayısı sizi korkutmasın. Kendinize güvenin! Tabii ki bu güvenin altı çalışmak ile doldurulmalı.
Hangi Dershane ve Kaynak Konusunda Tavsiye
Bu mesele maalesef sizin dışınız da geliştiği için kontrolü mümkün değil. Yani 2 saat fazla TV izlersen bir sonraki gün 1 saat az TV izleyerek telafi edebilirsin kayıp zamanı. Fakat; bütçenize göre uygun dershaneyi bulmak, dershanenin yeterli olup olmadığını anlamak kolay değil ve senede imza atıldıktan sonra geri dönüşü de çok zor.
Kaliteli bilgiye ve doğru sorulara ulaşmak başarı için hayati önem taşıyor. Çünkü, ÖSYM bile tarihinde onlarca yanlış soruya imza atmışsa; gerisini siz düşünün. Bu yanlış sorular sebebiyle dershanelerin yaşadığı kafa karışıklığı, güncel bilgileri konu anlatımlarına dahil edip etmedikleri gibi bir çok etmen dershane seçimini önemli kılıyor.
Peki en iyi dershane hangisi? Aslında bu konu o kadar zor değil. En iyi yöntem daha önce o dershaneye giden öğrencilerden bilgi almak. Çünkü, kayıt-kabulde etüt var denir; ama 1 yıl boyunca kimseye etüt verilmez. Ek kaynak vereceğiz denir; verilen kaynaklar işe yaramaz, kalitesizdir. Kitapları eve getirirken harcadığınız enerjiye yazık olur.
Şehirdeki bütün dershaneleri gezin. Kaç saat ders verileceği, hocaların kimler olduğu, ek kaynak verilip verilmeyeceği gibi konularda tartıp biçin ve kararınızı ona göre verin.
Dershane seçiminde son önemli nokta ise, çalışan öğretmenlerin koşullarıdır. Yani her yıl öğretmen değişiyorsa, bilin ki o kurum sıkıntıları vardır veya düşük ücretle çalıştırılıyorsa bunun size dönüşü de kötü olacaktır. Bence öğrencilerin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi de buradadır.
KPSS Hazırlık Kitaplarını Seçerken Nelere Dikkat Etmeli ?
Dershane seçiminden daha zor bir mesele varsa, o da kaynak seçimidir. Bahsettiğim gibi, piyasada onlarca konu anlatımlı kitap ve soru bankası var ve bunlardan hatasız olanını bulmak imkansıza yakın. Tabii ki, bu kafa karışıklığının en temel nedeni MEB müfredatı ve ÖSYM’den kaynaklanmakta.
Piyasadaki en büyük sorun ise, benim gördüğüm kadarıyla, öğrenciyi fazlasıyla ayrıntıya boğan konu anlatımları ve soru bankalarıdır. Örneğin, bazı tarih soru bankaları çıkacak farklı soruyu yakalamak adına öyle sorular yayınlıyorlar ki, öğrenci bu ayrıntılara takılıp 24 soruya odaklanmak varken çıkacak 4 farklı soruya odaklanıyor. Burada suç öğrenci de değil tabii ki de. Kaynak öğrenciyi bu şekilde yönlendirirse gariban öğrenci ne yapsın ki?
Sonuç itibariyle, mükemmel diyebileceğimiz bir kaynak yok. Zaten ÖSYM’de öğrencinin sınava hazırlanırken verdiği emeği, bilgiyi ölçen sorular sormuyor- soramıyor- sormak istemiyor. Bu sebeple, maddi imkanınız yettiği ölçüde değişik kaynaklardan soru çözmeye çalışmalıyız. Ne kadar farklı kaynatan yararlanırsak o kadar iyi olur.
Sağlıklı Beslenme ve Spor Neden Önemli
1 yıl boyunca günün çoğu masa başında geçtiği için sağlığınıza dikkat etmeniz gerekir. Bildiğiniz gibi hareketsiz yaşam hastalığa davettir. Bundan dolayı sınava yoğun tempoyla hazırlanırken hastalanmamak için dikkatli olmalıyız.
Öncelikle, günde 1 saat yürümek gerekiyor. Çünkü, yürümek hem zihniniz açacaktır; hem sağlığınız için yararlıdır. Ayrıntılı olarak 1 saat yürümenin tam olarak etkileri nelerdir bilemem; fakat yürümeye başladıktan sonra kendimde gördüğüm etki muazzamdı.
Sonrasında unlu ürünler olabildiğince tüketmemeye çalışın. Özellikle ekmek bırakanlar zihinlerinin berraklaştıklarından bahsediyorlar. Sınav sürecinde sürekli oturduğumuz için bağışıklık sistemimiz zayıflamakta ve unlu mamuller de bulunan gluten bağışıklık sistemi hastalıklarında başat rol oynuyor. Aklınıza yatmıyorsa bile en azında bir hafta deneyin olumlu sonuç alamıyorsanız yemeye devam edin.
Esneme hareketlerini aksatmamak gerekir. Günde 7-8 saat masa başında oturmak, kas spazmlarına sebep olduğu için her ara verildiğinde muhakkak esneme hareketlerini yapmak gerekir. Google’da yapacağınız kısa bir araştırmayla bir çok esneme hareketi öğrenebilir ve kas spazmlarına engel olabilirsiniz.
Kaç Gün, Kaç Saat, Nasıl Çalışılmalı?- KPSS Çalışma Programı
Kaç gün veya günde kaç saat çalışılacağı öğrencinin sınava hazırlık yılı öncesindeki performansına bağlıdır. Bu soruyu adayların kendilerini objektif bir biçimde değerlendirerek cevap vermesi gerekir. Eğer, üniversite veya lise süresince iyi çalışmışsanız günde 2 saat yeter; fakat altyapı eksik olduğunda 10 saat çalışmak bile bazen öğrenciyi kurtaramaya bilir.
Benim fikrimi sorarsanız, ders çalışma programını hazırlarken günde 8 saat çalışmaya özen gösterin. 8 saat temeli olanları sınavı kazandırır. Temeli olmayana ise iyi bir alt yapı hazırlar. Çoğu kişi, günde 8 saat çalışırken konsantre sorunu doğurduğunu söylese de; meselenin koptuğu yer de burasıdır. Elbette ki 8 saati uzaklara dalarak çalışılıyorsa bir işe yaramaz. Derslerden verim almak için dikkatimizi de yoğunlaştırmamız gerekmekte.
Hangi Dersten Başlamalı?
Dershanelerin bir çoğu başla bitir sistemi ile eğitim verse de; benim önerim her gün olabildiğince her derse çalışmaktır. kaldı ki dershanelerin bir çoğunda bulunan bu sistem öğrenci için hiç bir yararı yok. Tarihi ilk 4 ayda bitirdiniz diyelim sonra ne olacak? Elbetteki sonuçlar kotu geliyor. Bundan dolayı Matematik ve Türkçeyi sürecin başından sonuna kadar çalışın. Diğer dersleri ise ezber olması sebebiyle ocak-şubat gibi başlamak sınava doğru unutmamak için mantıklı olacaktır.
Etkin Çalışma Teknikleri
Çalışırken kendinize çalıştığınız konu üzerinden başka bir şey hakkında düşünmemeye zorlayın. Bu imkansızmış gibi görünse de mümkün. Kaldı ki bu sorun sadece bizim çağımızın sorunu da değil. Sofistike dinler, mezhepler, inançlar, bilim adamları dikkati yoğunlaştırmak adına ibadetlerini şekillendirmişler ve bunların işe yarayanlarının da olduğu söyleniyor. Yine google yardımıyla bu tekniklerden yararlanabilirsiniz.
Dikkati toplamak için benim naçizane önerilerim şu şekilde;
Memur Olmak İçin Kaç Net Gerekir?
Kazanmak için gerekli net sayısı seneden seneye değişmesine rağmen önlisans için 95 üstü, B mezun olunan bölümlere göre değişiklik gösterir. Bazı bölümler için 90 net yeterli olurken bazıları için 110 yetersiz olmakta. KPSS A’ya girecekler için genel kültür genel yeteneğe fazla zaman kalmasa da kazananların çoğunun Türkçe, Matemateik, tarih, coğrafya, vatandaşlık ve güncel bilgiler netlerinin iyi olduğunu görüyoruz. Yani Eğer, müfettiş ve uzmanlık hedefliyorsanız en azından netleriniz 85 üstü olmalı. İktisat, hukuk, maliye, muhasebe için de netlerin 90’a yaklaşması gerekir.
Öğretmenlerin almaları gereken net sayısı yine alanlara göre değişmekte. Sınıf öğretmenleri daha az netle öğretmen olabiliyorken, başka bölümler için bu süreç 3 yıl sürebilir. Tekrar belirtmek istiyorum; bu rakamlar yıldan yıla değişmektedir. Fakat; genel itibariyle ortalamalar bu şekilde olmakta.
Kursa Gitmeden, Evde Nasıl Çalışılır?
Burada ki en büyük sorun istikrarı koruyabilmek. Bir çalışma programı yaptınız diyelim. Ve günde 8 saat çalışma hedefi koydunuz. İlk bir kaç gün hedeflere ulaşmak için motivasyon yüksek olurken; daha sonraları düşmeye başlıyor. Böyle bir hedef koymuşken ilk günlerin ardından günde 1 saat çalışmak bile zor gelebilir. Hatta tüm gün evde olunmasına rağmen zaman bile yetişmeyebilir.
Çalışma programında istikrarı koruyabilmek için öncelikle her gün aynı saatte yatıp kalkmayı alışkanlık edinmek gerek. Sonrasında günün belli bir saatinde dışarı çıkmak, film izlemek, arkadaşlarınızla buluşmak iyi olabilir. Bu etkinlikler motivasyonunuzu arttıracaktır. En azından her gün dışarıda yürüyüş yapabilirsiniz. İnanılmaz faydası olmakta. Sonuç olarak tüm gününüzü derse ayırmayın ki, motivasyonunuz düşmesin.
Kazanmak İçin Kaç Ay Çalışmalı, 2-3 Ayda KPSS Kazanılır MI?
Burada önemli olan adayın geçmiş bilgileridir. Temeli sağlam birisi son bir ayda bile bu işi çözebilir. Tersine temeli sağlam olmayan birisine 12 ay bile az gelmekte bazen. Yapılacak en önemli şey; deneme sınavı çözün ve net sayınıza göre bir çalışma programı oluşturun. Buna rağmen, son 2-3 ayda yeterli ve doğru bir çalışmayla, doğru kaynaklarla sınavı kazanabilirsiniz.
Sınava Son Bir Kaç Ay Kala
Dönemin sonuna yaklaşırken sınav için en önemli dönemeçlerden birisi olan son bir iki aylık sürece de değinmek istiyorum. Bu zaman aralığı öyle bir zaman ki sınavı kazanmanızı da sağlayabilir; kaybetmenizi de. Demek istediğim bu aylarda çalışan kazanır.
Daha somut öneriler vermek gerekirse; bu zaman aralığında artık konu çalışmayı bırakmak gerek. Tamamen sorulara odaklanmalıyız. Zaten bu zamandan sonra stres yeni şeyler öğrenmeyi de engelleyici bir rolü olacaktır. Bunun yerine bildiğiniz konuların üzerinde yoğunlaşarak soru kaçırmamaya çalışmak uygun bir yöntem olacaktır. Özellikle son 1 ay artık piyasadaki tüm denemeleri çözmeye gayret göstermek gerekir.
ÖSYM artık piyasadaki soruları sorduğu için çözdüğünüz denemelerin cevaplarını da öğrenmeye çalışmak gerekir. Keza cevabını öğrenmediğiniz soru sınavda çıkabilir. Ben sınavlara girerken bir çok kere şahit oldum, çözdüğüm sorunun sınavda çıktığına.
Yine bu zaman da uykusuz kalmamaya çalışın. İnanın ki işe uykusuz kalarak fazladan çalışmanın çok da bir katkısı yok. Uykusuzluk sebebiyle veriminiz düşeceği için bir anlamı kalmayacaktır. Yıl boyunca rutininiz ne ise onu devam ettirin son bir ay için.
Yazımı bitirmeden son söyleyeceğim; ne olursa olsun umutsuzluğa düşmemek gerekir. Elde edilen her güzel şeyin bir hazırlık aşaması var. Pes etmeyin ve mutlaka KPSS’ye karşı özellikle de kendinize karşı samimi ve gerçekçi olun.
Sosyal paylaşım sitelerinde, memurlarnet’te, ekşide, forumlarda KPSS için “kazanmak zor mu”, kaç net gerekeceği, hangi dersten başlanılacağı, kursa gitmeden evde nasıl çalışılacağı konusunda bir çok soru aldık. Herkesin yararlanması için bir kaynak oluşturalım istedik.
Elbette bunlar genel geçer bilgilerdir. Elimde bu sınavı kazandıracak bir hap yok fakat bu sınavı kazanmak için nelerin yapılması veya yapılmaması gerektiğini yazma yeteneğim elverdiğince anlatacağım. Hangi konulara değineceğim de aşağıdaki gibi sıraladım. Dilerseniz sadece okumak istediğiniz başlığın üzerine tıklayarak okumak istediğiniz bölüme ulaşabilirsiniz.
KPSS’ye Hazırlanmaya Başlamadan Neler Yapılmalı?
Bu sınava milyonların girdiğini düşünürsek; rekabetin en fazla olduğu sınavlardan birisi olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, ortaöğretim KPSS için 2016 yılında 3 milyon 498 bin 335 kişi başvurmuş. Bu rakamın üstüne lisans, önlisans KPSS’yi de eklersek öyle büyük bir rakam oluyor ki; 1 yıl içinde KPSS’ye girmiş insanlarla savaşa girsek, önümüzde duracak ordu yok. Elbette, bu kadar insanın girdiği sınavda, rekabette fazla oluyor ve adaylar gelecekleri için sınavlarda başarılı olmanın yollarını arıyor. Böyle bir durumda KPSS’ye nasıl çalışılacağı önem kazanıyor.
Memur adayları aslında sadece bilgi anlamında sınava tabi tutulmuyor. Sınava hazırlık süreci boyunca sağlığınızı da korumak bu sınava dahil. Özellikle KPSS A öğrencileri bu konuda dikkatli olmalılar. Sınava hazırlık yılı, ilanların açılmasını bekleme, yazılı sınavlara hazırlık, mülakatlara hazırlık, işe başlamak için beklenen süre sınava hazırlık sürecini zorlaştırmakta ve öğrencilerin sağlığını olumsuz etkilemekte.
Bundan dolayı hem psikolojik olarak hem fiziksel olarak sınava hazırlık yılı için hazır olunmalı. Çünkü, sınava hazırlık yılı öncesi iyi değerlendirilmezse; yaklaşık 7-8 ay olan hazırlık sürecinin 2 ayı derslere alışmakla geçer. Geriye kalan 5 ayda da hem bu iki ayı hem de ilerleyen konuları yetiştirmek için can havliyle çalışılır. Ayrıca bahar aylarının verdiği rehavet sebebiyle kaybedilen süreleri de hesaba katarsak 7 aydan öğrenciye çok da bir şey kalmamakta. Tam bu yüzden, sınavda başarılı olmak sınava hazırlık yılı kadar önceki yılların birikimine de bağlıdır. Bundan dolayı, eğer kazanmak istiyorsak, sınava hazırlık yılından önce hazırlanmaya başlamalı.
Bu süreçte neler yapılması gerektiği ise bizim için oldukça önemli. Biraz daha detaylandıralım. KPSS’ye hazırlık sürecine demir gibi bir irade ve bir sporcu kadar çevik olmak gerekir (Biraz abartmış olabilirim). Bu iradeyi biraz daha güçlendirmek içinse çevrenizdeki insanların da sizlere yardımcı olması gerekir.
Örneğin; Aile, eş veya sevgiliniz (ya ayrılın ya da evlenin

Bu süreçte yine psikolojik danışmanlar eşliğinde hazırlanmak sizin için artı yaratabilir. Tabii ki bu size yani maddi durumunuza bağlıdır. Benim görüşümse bir öğrenciyi en çok rahatlatacak şey günde 500’ün üzerinde soru çözmektir. Örneğin bana gelen en çok yakınma, uyuyamamak. Çözün bakalım günde 500 soru bakın nasıl mışıl mışıl uyuluyor. Yani iç huzurla alakalı bir şey olduğunu düşünüyorum. Gerekli konu anlatımını çalıştıktan, sorular çözüldükten sonra neden stres olalım ki? Tabii ki, atamaları olmayanlar veya durdurulanlar haricinde ki adaylar için stres yapmanın anlamı yok. Ataması olmayan arkadaşlar içinse önerebileceğim tek şey sabır. Eninde sonunda atamalar yapılacak; bu kişi neden siz olmayasınız.
Dersler haricinde sınava hazırlık öncesi neler yapılabileceğini yukarıda anlattım. Gelelim dersler anlamında neler yapabileceğimize. Üniversite okunurken veya lise KPSS’sine giriyorsanız lise sürecini çok önemli olduğunu düşünüyorum. Mezun olmadan önce bazı şeylerin halledilmesi gerekir.
Yukarıda bahsettiğim gibi sınava hazırlanılan yıl ne kadar önemliyse bu bir yıl öncesindeki süreç de o kadar önemli. Öğrencilerin çoğu üniversite yıllarını geleceğe yönelik yaşamasa da (ben de dahil) günde 1 saatlik çalışma bile sonuca katkısı çok büyük olacaktır.
Peki, KPSS öncesinde hazırlık sürecini daha rahat geçirmek için ne yapabiliriz? Benim öğrencilerime önerim yabancı dil öğrenmek. Hem İngilizce bilgisi isteyen kurumlara başvururken, hem hafızayı güçlendirdiği için sınav sırasın da inanılmaz bir etkisi oluyor. Özellikle YDS’de 70 gibi bir hedef koyarsanız ve bunun için yeterli özveriyi gösterirseniz; hafızanızın güçlendiğini siz de hissedeceksiniz. Sonuçta hafıza da kaslar gibi çalıştıkça güçleniyor. Hiç işinize yaramazsa, en kötü havanız olur. İİBF öğrencileri içinse dil öğrenmek bir tercih değil zorunluluk.
Üniversite yıllarında mutlaka yapılması gerekir diye düşündüğüm bir diğer nokta ise matematik çalışmak. Düzenli olarak matematik çalışırsanız hem sınava hazırlıkta yükünüz azalır hem de konular daha iyi özümsenir. Bunun yanı sıra mantık sorularını da unutmamak gerekir. İster sözel ister sayısal hiç fark etmez.
KPSS’yi Kazanmak Çok Mu Zor?
Elbetteki hayır! Gerekli özveri verilirse ve çalışma yapılırsa asla zor değildir. Tabii ki alımları zor olan bölümler için KPSS’yi kazanmak biraz daha zor olsa da sabredenler mutlaka kazanıyor. Burada öğrencilerin bir çoğu sınava girenlerin sayısını görünce korkmakta; ancak bu sayının %80’nı her yıl çalışmadan deneyenlerden oluşuyor. Bu sınavda gerçekten memur olmak isteyen küçük bir kısım arasında rekabet bulunmakta. Ondan dolayı katılanların sayısı sizi korkutmasın. Kendinize güvenin! Tabii ki bu güvenin altı çalışmak ile doldurulmalı.
Hangi Dershane ve Kaynak Konusunda Tavsiye
Bu mesele maalesef sizin dışınız da geliştiği için kontrolü mümkün değil. Yani 2 saat fazla TV izlersen bir sonraki gün 1 saat az TV izleyerek telafi edebilirsin kayıp zamanı. Fakat; bütçenize göre uygun dershaneyi bulmak, dershanenin yeterli olup olmadığını anlamak kolay değil ve senede imza atıldıktan sonra geri dönüşü de çok zor.
Kaliteli bilgiye ve doğru sorulara ulaşmak başarı için hayati önem taşıyor. Çünkü, ÖSYM bile tarihinde onlarca yanlış soruya imza atmışsa; gerisini siz düşünün. Bu yanlış sorular sebebiyle dershanelerin yaşadığı kafa karışıklığı, güncel bilgileri konu anlatımlarına dahil edip etmedikleri gibi bir çok etmen dershane seçimini önemli kılıyor.
Peki en iyi dershane hangisi? Aslında bu konu o kadar zor değil. En iyi yöntem daha önce o dershaneye giden öğrencilerden bilgi almak. Çünkü, kayıt-kabulde etüt var denir; ama 1 yıl boyunca kimseye etüt verilmez. Ek kaynak vereceğiz denir; verilen kaynaklar işe yaramaz, kalitesizdir. Kitapları eve getirirken harcadığınız enerjiye yazık olur.
Şehirdeki bütün dershaneleri gezin. Kaç saat ders verileceği, hocaların kimler olduğu, ek kaynak verilip verilmeyeceği gibi konularda tartıp biçin ve kararınızı ona göre verin.
Dershane seçiminde son önemli nokta ise, çalışan öğretmenlerin koşullarıdır. Yani her yıl öğretmen değişiyorsa, bilin ki o kurum sıkıntıları vardır veya düşük ücretle çalıştırılıyorsa bunun size dönüşü de kötü olacaktır. Bence öğrencilerin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi de buradadır.
KPSS Hazırlık Kitaplarını Seçerken Nelere Dikkat Etmeli ?
Dershane seçiminden daha zor bir mesele varsa, o da kaynak seçimidir. Bahsettiğim gibi, piyasada onlarca konu anlatımlı kitap ve soru bankası var ve bunlardan hatasız olanını bulmak imkansıza yakın. Tabii ki, bu kafa karışıklığının en temel nedeni MEB müfredatı ve ÖSYM’den kaynaklanmakta.
Piyasadaki en büyük sorun ise, benim gördüğüm kadarıyla, öğrenciyi fazlasıyla ayrıntıya boğan konu anlatımları ve soru bankalarıdır. Örneğin, bazı tarih soru bankaları çıkacak farklı soruyu yakalamak adına öyle sorular yayınlıyorlar ki, öğrenci bu ayrıntılara takılıp 24 soruya odaklanmak varken çıkacak 4 farklı soruya odaklanıyor. Burada suç öğrenci de değil tabii ki de. Kaynak öğrenciyi bu şekilde yönlendirirse gariban öğrenci ne yapsın ki?
Sonuç itibariyle, mükemmel diyebileceğimiz bir kaynak yok. Zaten ÖSYM’de öğrencinin sınava hazırlanırken verdiği emeği, bilgiyi ölçen sorular sormuyor- soramıyor- sormak istemiyor. Bu sebeple, maddi imkanınız yettiği ölçüde değişik kaynaklardan soru çözmeye çalışmalıyız. Ne kadar farklı kaynatan yararlanırsak o kadar iyi olur.
Sağlıklı Beslenme ve Spor Neden Önemli
1 yıl boyunca günün çoğu masa başında geçtiği için sağlığınıza dikkat etmeniz gerekir. Bildiğiniz gibi hareketsiz yaşam hastalığa davettir. Bundan dolayı sınava yoğun tempoyla hazırlanırken hastalanmamak için dikkatli olmalıyız.
Öncelikle, günde 1 saat yürümek gerekiyor. Çünkü, yürümek hem zihniniz açacaktır; hem sağlığınız için yararlıdır. Ayrıntılı olarak 1 saat yürümenin tam olarak etkileri nelerdir bilemem; fakat yürümeye başladıktan sonra kendimde gördüğüm etki muazzamdı.
Sonrasında unlu ürünler olabildiğince tüketmemeye çalışın. Özellikle ekmek bırakanlar zihinlerinin berraklaştıklarından bahsediyorlar. Sınav sürecinde sürekli oturduğumuz için bağışıklık sistemimiz zayıflamakta ve unlu mamuller de bulunan gluten bağışıklık sistemi hastalıklarında başat rol oynuyor. Aklınıza yatmıyorsa bile en azında bir hafta deneyin olumlu sonuç alamıyorsanız yemeye devam edin.
Esneme hareketlerini aksatmamak gerekir. Günde 7-8 saat masa başında oturmak, kas spazmlarına sebep olduğu için her ara verildiğinde muhakkak esneme hareketlerini yapmak gerekir. Google’da yapacağınız kısa bir araştırmayla bir çok esneme hareketi öğrenebilir ve kas spazmlarına engel olabilirsiniz.
Kaç Gün, Kaç Saat, Nasıl Çalışılmalı?- KPSS Çalışma Programı
Kaç gün veya günde kaç saat çalışılacağı öğrencinin sınava hazırlık yılı öncesindeki performansına bağlıdır. Bu soruyu adayların kendilerini objektif bir biçimde değerlendirerek cevap vermesi gerekir. Eğer, üniversite veya lise süresince iyi çalışmışsanız günde 2 saat yeter; fakat altyapı eksik olduğunda 10 saat çalışmak bile bazen öğrenciyi kurtaramaya bilir.
Benim fikrimi sorarsanız, ders çalışma programını hazırlarken günde 8 saat çalışmaya özen gösterin. 8 saat temeli olanları sınavı kazandırır. Temeli olmayana ise iyi bir alt yapı hazırlar. Çoğu kişi, günde 8 saat çalışırken konsantre sorunu doğurduğunu söylese de; meselenin koptuğu yer de burasıdır. Elbette ki 8 saati uzaklara dalarak çalışılıyorsa bir işe yaramaz. Derslerden verim almak için dikkatimizi de yoğunlaştırmamız gerekmekte.
Hangi Dersten Başlamalı?
Dershanelerin bir çoğu başla bitir sistemi ile eğitim verse de; benim önerim her gün olabildiğince her derse çalışmaktır. kaldı ki dershanelerin bir çoğunda bulunan bu sistem öğrenci için hiç bir yararı yok. Tarihi ilk 4 ayda bitirdiniz diyelim sonra ne olacak? Elbetteki sonuçlar kotu geliyor. Bundan dolayı Matematik ve Türkçeyi sürecin başından sonuna kadar çalışın. Diğer dersleri ise ezber olması sebebiyle ocak-şubat gibi başlamak sınava doğru unutmamak için mantıklı olacaktır.
Etkin Çalışma Teknikleri
Çalışırken kendinize çalıştığınız konu üzerinden başka bir şey hakkında düşünmemeye zorlayın. Bu imkansızmış gibi görünse de mümkün. Kaldı ki bu sorun sadece bizim çağımızın sorunu da değil. Sofistike dinler, mezhepler, inançlar, bilim adamları dikkati yoğunlaştırmak adına ibadetlerini şekillendirmişler ve bunların işe yarayanlarının da olduğu söyleniyor. Yine google yardımıyla bu tekniklerden yararlanabilirsiniz.
Dikkati toplamak için benim naçizane önerilerim şu şekilde;
- Kütüphanede çalışmak veya grup çalışması yapmak.
- Masanızın üstünü olabildiğince sadeleştirmek.
- Günün verimsiz olduğunuz saatlerde spor yapmayı deneyebilirsiniz.
- Hedefiniz olsun ve bunu gerçekleştirmeye çalışın.
- Sosyal medyadan uzak durun. Bunun yerine gerçekten sosyalleşebileceğiniz kulüplere yazılabilir veya etkinliklere ayırabilirsiniz.
Memur Olmak İçin Kaç Net Gerekir?
Kazanmak için gerekli net sayısı seneden seneye değişmesine rağmen önlisans için 95 üstü, B mezun olunan bölümlere göre değişiklik gösterir. Bazı bölümler için 90 net yeterli olurken bazıları için 110 yetersiz olmakta. KPSS A’ya girecekler için genel kültür genel yeteneğe fazla zaman kalmasa da kazananların çoğunun Türkçe, Matemateik, tarih, coğrafya, vatandaşlık ve güncel bilgiler netlerinin iyi olduğunu görüyoruz. Yani Eğer, müfettiş ve uzmanlık hedefliyorsanız en azından netleriniz 85 üstü olmalı. İktisat, hukuk, maliye, muhasebe için de netlerin 90’a yaklaşması gerekir.
Öğretmenlerin almaları gereken net sayısı yine alanlara göre değişmekte. Sınıf öğretmenleri daha az netle öğretmen olabiliyorken, başka bölümler için bu süreç 3 yıl sürebilir. Tekrar belirtmek istiyorum; bu rakamlar yıldan yıla değişmektedir. Fakat; genel itibariyle ortalamalar bu şekilde olmakta.
Kursa Gitmeden, Evde Nasıl Çalışılır?
Burada ki en büyük sorun istikrarı koruyabilmek. Bir çalışma programı yaptınız diyelim. Ve günde 8 saat çalışma hedefi koydunuz. İlk bir kaç gün hedeflere ulaşmak için motivasyon yüksek olurken; daha sonraları düşmeye başlıyor. Böyle bir hedef koymuşken ilk günlerin ardından günde 1 saat çalışmak bile zor gelebilir. Hatta tüm gün evde olunmasına rağmen zaman bile yetişmeyebilir.
Çalışma programında istikrarı koruyabilmek için öncelikle her gün aynı saatte yatıp kalkmayı alışkanlık edinmek gerek. Sonrasında günün belli bir saatinde dışarı çıkmak, film izlemek, arkadaşlarınızla buluşmak iyi olabilir. Bu etkinlikler motivasyonunuzu arttıracaktır. En azından her gün dışarıda yürüyüş yapabilirsiniz. İnanılmaz faydası olmakta. Sonuç olarak tüm gününüzü derse ayırmayın ki, motivasyonunuz düşmesin.
Kazanmak İçin Kaç Ay Çalışmalı, 2-3 Ayda KPSS Kazanılır MI?
Burada önemli olan adayın geçmiş bilgileridir. Temeli sağlam birisi son bir ayda bile bu işi çözebilir. Tersine temeli sağlam olmayan birisine 12 ay bile az gelmekte bazen. Yapılacak en önemli şey; deneme sınavı çözün ve net sayınıza göre bir çalışma programı oluşturun. Buna rağmen, son 2-3 ayda yeterli ve doğru bir çalışmayla, doğru kaynaklarla sınavı kazanabilirsiniz.
Sınava Son Bir Kaç Ay Kala
Dönemin sonuna yaklaşırken sınav için en önemli dönemeçlerden birisi olan son bir iki aylık sürece de değinmek istiyorum. Bu zaman aralığı öyle bir zaman ki sınavı kazanmanızı da sağlayabilir; kaybetmenizi de. Demek istediğim bu aylarda çalışan kazanır.
Daha somut öneriler vermek gerekirse; bu zaman aralığında artık konu çalışmayı bırakmak gerek. Tamamen sorulara odaklanmalıyız. Zaten bu zamandan sonra stres yeni şeyler öğrenmeyi de engelleyici bir rolü olacaktır. Bunun yerine bildiğiniz konuların üzerinde yoğunlaşarak soru kaçırmamaya çalışmak uygun bir yöntem olacaktır. Özellikle son 1 ay artık piyasadaki tüm denemeleri çözmeye gayret göstermek gerekir.
ÖSYM artık piyasadaki soruları sorduğu için çözdüğünüz denemelerin cevaplarını da öğrenmeye çalışmak gerekir. Keza cevabını öğrenmediğiniz soru sınavda çıkabilir. Ben sınavlara girerken bir çok kere şahit oldum, çözdüğüm sorunun sınavda çıktığına.
Yine bu zaman da uykusuz kalmamaya çalışın. İnanın ki işe uykusuz kalarak fazladan çalışmanın çok da bir katkısı yok. Uykusuzluk sebebiyle veriminiz düşeceği için bir anlamı kalmayacaktır. Yıl boyunca rutininiz ne ise onu devam ettirin son bir ay için.
Yazımı bitirmeden son söyleyeceğim; ne olursa olsun umutsuzluğa düşmemek gerekir. Elde edilen her güzel şeyin bir hazırlık aşaması var. Pes etmeyin ve mutlaka KPSS’ye karşı özellikle de kendinize karşı samimi ve gerçekçi olun.
Cevapla
Kpss Bilgileri - Türkiye'nin Kpss Hazırlık Portalı olarak yola çıktık ve bu yolda tüm arkadaşlarımıza gerekli destekleri sağlamak için sürekli çalışıyoruz.
www.kpss2021.com - www.kpssbilgileri.com
www.kpss2021.com - www.kpssbilgileri.com
Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi