KPSS Nedir?
KPSS’nin açılımı “Kamu Personeli Seçme Sınavı”dır. Kurumlar Devlet personel daire başkanlığına yatıkları başvuru neticesinde memur alımı yapmaktadır. Memur alımlarında hak edenin seçilmesi için adayların sıraya koyulması amacıyla düzenlenen sınavdır. Genellikle 2 yıl geçerli olmaktadır.
KPSS A Grubu ve Öğretmenlik her yıl, B Grubu 2 yılda bir yapılmaktadır.
KPSS’ye Kimler Girebilir?
Kpss’ye kamuda çalışacak olan sözleşmeli personelden A grubu kadrolara herkes girer; avukatlar, öğretmenler, hemşireler, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenleri, Şoförler, mimarlar, yönetici asistanları, kısaca herhangi bir kamu kurumunda göreceğiniz, bir taşerona bağlı çalışan işçiler dışında(şu an onlar için de kadrolar ihdas ediliyor ancak statüleri netlik kazanmış değil)herkes KPSS’ye girmek zorundadır.
Ancak herkes aynı sınava girmiş olsa da aynı şekilde işe başlamaz. Kimi sınavın bazı bölümlerinden sorumludur; kimi sadece Genel Kültür- Genel Yetenek çözmektedir. Sırayla kimlerin hangi sınavlara gireceğini sırasıyla anlattık;
1. KPSS B Ne Demek?
B grubu alımlarda memur, VHKİ, bilgisayar işletmeni, teknisyen, tekniker, ebe, hemşire, sağlık memuru, veteriner, şoför, kaloriferci gibi unvanlara atama yapılmaktadır.
B grubu alımlar için P3 puanı yeterlidir. Merkezi atamalarda P3 puanı ile tıpkı üniversite ya da lise sınavlarındaki tercih gibi açılan kadroları sıralamaya göre tercih edilir ve yerleştirilir. Eğer merkezi atama değil de Gümrük Bakanlığı’nın ya da PTT’nin yaptığı gibi açıktan alım varsa da yine P3 puanıyla başvurur ve kurum sıralamasına girersek kurumun istediği prosedürü izleyerek atanırız(Mülakat, yazılı sınav vs…).
P3 puanı sadece B grubundan atanmamızı sağlamaz eğer A grubu(Uzman, Müfettişlik…) bir kadro istiyorsak da Tüm puanların hesaplanmasına dahil olan bu puanı almak, mümkünse de yüksek almak durumundayız.
Peki B grubu atamaların durumu nedir? B grubu da günümüz talep yoğunluğundan ötürü genellikle 80 ve üzeri puan alanların daha kolay atandığı bir puan türü olmakla birlikte bu 75-80 de aslında sağlık ya da az mezun veren birkaç bölüm için çoğunlukla yeterli gelmekte; VHKİ, bilgisayar işletmeni gibi kadrolar özellikle büyük şehirlerde 85 üzerine çıkabilmektedir.
Kurumların sözleşmeli personelleri de P3 puanı esas alınarak göreve alınabilmektedir. P3 puanı ile alımlar için çift yılda girilen bir KPSS’den bu puanın alınmış olması gereklidir.
P3 puanım olması için sınavda hangi bölümleri çözmeliyim?
Sınavda Genel Kültür ve Genel Yetenek bölümlerini çözdüğümüzde P3 puanımız hazır çünkü bu puan türü iki bölümün %50 oranında alınmasıyla ortaya çıkmaktadır. Daha sonraki yazılarımda çok detaylı bilgiler vereceğim bu bölümlerin ders içeriklerinden kısaca bahsetmemiz gerekirse;
Genel Kültür ⇒ Tarih, Coğrafya, Vatandaşlık Bilgisi ve Güncel Bilgiler sorularından oluşur. 60 soru vardır.
Genel Yetenek ⇒ Sözel Yetenek(Türkçe ve Sözel Mantık) ve Sayısal Yetenek(Matematik-Geometri ve Sayısal Mantık) bölümlerinden oluşur. 60 soru vardır. P3 puanımızın 85 ve üzeri olması için en az 80 net yapıp sonrasında arkamıza yaslanabilirsiniz.
PMYO: Polis Meslek Yüksek Okulu mezunlarının POMEM’e başvurmaları için de P3 puanı gerekmektedir.
KURUM AVUKATLIĞI: Kurum avukatları P3 ile atanmaktadır.
2. KPSS A Nedir?
Müfettiş, uzman, denetmen, denetçi, kontrolör gibi mesleklere bu puan türleri ile alım yapılmaktadır. KPSS’de puan türlerinden kurum atama duyurusunda hangi puan türünü istemişse, kuruma başvuru sırasında o puan türü kullanılır.
Puan türlerini ve en az kaç puanla başvurulabileceğini belirleyen kurumlar ayrıca YDS puanı şartı-barajı ve kurumun kendi yapacağı ilave sınava(yazılı-mülakat- hem yazılı hem mülakat) yönelik bilgileri, kaç kişilik kadro açtığını da aynı duyuru ile bildirir. A grubu puanlar ve kurum sınavları ile ilgili detaylı bilgi de sonraki yazılarda verilecektir ancak yine hangi derslerden kaç soru çözülmesi gerektiği konusunda kısaca bilgi vermek gerekirse;
- Hukuk
- İktisat
- İşletme
- Maliye
- Muhasebe
Bu dersler çoğu alan puanının hesaplanması için çözülmesi gereken ve çoğu kurumun belirlediği alım puanlarına dahil olan derslerdir.
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
- İstatistik
- Kamu Yönetimi
- Uluslararası İlişkiler
Bu dersler ise özellikle istediğiniz kurumlar varsa üzerine düşmeniz gereken (örn:AB uzman yardımcılığı için uluslararası ilişkiler, SGK kadroları için çalışma ekonomisi vb…) ama çok da çaba gerektirmeden ortalama netler yapabileceğiniz derslerdir. Bu derslerin her birinden 40 soru çıkmaktadır.
P3 ten 80 ve üzeri net yaptıktan sonra ilk gruptaki alan derslerinden yarı yarıya net yapmamız bizim çok sayıda mülakat görmemize yetecektir.
3. KPSS İLE ÖĞRETMEN ALIMLARI
KPSS ile atanıp MEB bünyesinde çalışmak isteyen öğretmen adayları P3 +ÖABT(öğretmenlik alan bilgisi testi) bileşiminden oluşan puan ile tercih yaparlar.
4. KPSS İLE DİN HİZMETLERİ ALIMLARI
2014’ten beri din hizmetleri memuru olmak isteyen adaylar da alan sınavına tabi tutulmaktadır. Din hizmetleri için alan puanı P3+Din Hizmetleri Bilgisi Testi netleri ile hesaplanır ve bu puanla tercih yapılır.
5. KPSS’ye en fazla Kaç Kere Girilebilir, Yaş Sınırı Var mı?
KPSS’ye girme sınırı bulunmamaktadır. Adaylar istedikleri kuruma yerleşene kadar sınava girebilir. Memur olunduktan sonra da sınava girilebilir. Sadece KPSS A için 35 ya sınırı bulunmaktadır. Diğer memurluklar için yaş sınırı yoktur.
6. Mezun Olmadan KPSS’ye Girilebilir Mi?
Öğretmenlikler hariç ,üniversite okuyanlar için, mezun olabilecek durumda olan her öğrenci girebilir. KPSS Ortaöretim içinse liseden mezun olma şartı aranmaktadır.