07-06-2020, 23:39:44
Hukukçu arkadaşlarımız için KPSS A ve B ne demek? hangi mesleklere girebilirler? Nasıl hazırlanmalılar?
Hukuk fakültesini bitiren arkadaşlarımız için kpss sürecinde 2 yol bulunmaktadır.
Bunlardan ilki KPSS A ikincisi ise KPSS B. Bir çok hukukçu arkadaşımız KPSS B sürecini bilmekte iken KPSS A sürecinden çok haberdar değil malesef.
Bu yazı kafanızdaki tüm soru işaretlerini kaldıracak ve bilmediğiniz bilgileri öğrenme fırsatı sunacak bir yazı olacaktır diye umut ediyorum.
KPSS A a’ya girmek isteyen bir hukuk fakültesi mezunu arkadaşımız p4 puanına çok önem vermek durumundadır. Kurumların çok büyük bir çoğunluğu p4 puanı ile uzman, kontrolör, müfettiş ve denetçi istihdam etmekteler. P4 puanında etkili olan dersler ise sadece gk gy ve hukuktur. Yani KPSS A ya yönelmek isteyen hukukçu arkadaşlarımızın gk gy ve hukuk testlerini çözmesi yeterli olacaktır. Iktisat, maliye vb testlerin bu arkadaşlarımız için hiç bir öneme sahip olmadığını bilmeleri gerekmektedir. Bazen bazı kurumlar p1 p2 p3 puanları ile de alım yapabilmektedir bu yüzden çok büyük çoğunluğu p4 puanı ile alıyor dedim. P4 puanını etkileyen zaten gk gy olduğu için ve p1 p2 p3 puanları da tamamıyla gk gy testlerinden oluştuğu için hukukcu arkadaşlarımızın gk gy ve hukuk çözmeleri kpss alan için yeterli olacaktır.
Yine çok büyük oranda kurumlar uzman, denetçi, müfettiş alımı için çıktıkları ilanda avukatlık belgesi istememektedir. Ancak btk gibi bazı kurumlar stajını bitirmiş ve belgesini almış arkadaşlar arasından alım yapmaktadır. Ama yine belirteyim ki çok büyük oranda kurumlar direk fakülte muzunu olmasını arıyor ve mezun olan arkadaşlar direk sınava girebiliyor. P4 puanını alan arkadaşlar kurumların açtığı ilanlara eğer hukukçu alımı yapıyorsa başvuruyorlar.
Sonrasında eğer kurum yazılı ya da test sınav yapıyorsa bu sınava giriyorlar, akabinde ise mülakata girmeye hak kazananlar mülakata giriyor ve nihai listede yer alanlar da kuruma atanmaya hak kazanıyorlar. Ama bazı kurumlar yazılı ya da test sınavı yapmak yerine direk p4 puanı ile mülakata çağırabiliyor. Bu arada KPSS A için alınan puanlar 2 yıl geçerliliğe sahiptir. Ve bazı kurumlar ilana çıkarken ingilizce şartı istemektedir. Bazı kurumlar da sınavlarında ingilizce sormaktadır. Bu yüzden ingilizcesi olan arkadaşlarımız bir adım daha öndedir. KPSS A süreci özetle bunlardan ibarettir.
KPSS B süreci ise hukukçu arkadaşlarımız için neredeyse iibf’li arkadaşlarımız ile aynı. Gk gy testlerine çift yılda bir yapılan sınavlar marifetiyle giriyorlar ve bu sınav sonucunda p3 puanını alan arkadaşlarımız ösym’nin yılda 2 kez 2 yılda toplamda 4 kez merkezi atama ile yaptığı tercihlere başvuruyorlar. Hukukçu arkadaşlarımız da 4001 ile atamaya dahil olup 4001 den alım yapan her kuruma başvuru yapabiliyor(4001 tüm lisans mezunları için genel başvuru kodudur.) Özellikle de kit olan Devlet Hava Meydanları maaşı sebebiyle çokça tercih edilen bir kurumdur. Girebileceğiniz en yüksek maaşlı kurum burasıdır.
Genel manada 85 üstü alan hukukçular kurum avukatı olarak atanabiliyorlar. Bazı kurumlar kurum avukatlığı ya da 4001 kadrosu için ingilizce şartı da isteyebiliyor ama bu çok az sayıda kurum için geçerlidir. Çok büyük manada alımlarda, kurum avukatı olmak için genel sart olan stajı tamamlamak gerekiyor. Bazı kurumlar ise 3 yıllık avukatlık yapmak vb şartlar da koyabiliyor ama genel manada avukatlık ruhsatı almak yeterli oluyor. 2002 yılına kadar tüm kurum avukatları bu şekilde atanmakta idi. Ancak 2002 yılında bakanlar kurulunun yayınladığı bir yönetmelik ile artık kurumlar avukat almak için kendileri de ilana çıkabilecek denildi.
Yani artık kurumlar açıktan atama ile kurum avukatı istihdam edebilecek duruma geldi. Bu alım da yine p3 puanı ile yapılmaktadır. Açıktan atamada mülakat olması merkezi atama ile farklılık arz etmektedir. P3 puanı ile alıma çıkan kurumlar alacağı kadronun belli miktar mislini( genel manada 5 katı) mülakata çağırıyor ve onlar arasından alım yapıyor. Açıktan atama ile yerleşen arkadaşımız almış olduğu çift yıl p3 puanı ile merkezi atamaya tekrar başvurup oradan da atanabilmektedir ancak kazanacağı kuruma geçmek için halihazırda çalıştığı kurumdan muvafakat almak zorundadır.
Genel manada hukukçu arkadaşlarımızın kpss sürecinden bahsetmek istedik. Kafanızda sorular var ise buraya yazabilirsiniz. Hepinizin hakkında hayırlısı olması temennisi ile…